SREĆU I LJUBAV DIJELIMO SVI,

MEDVJEDIĆI TO SMO MI!

DOBRA SMO SRCA TO ZNAJU SVI,

DOĐI I VESELI SE S NAMA TI!

 

LETEĆI MEDVJEDIĆI

 

U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom,

oni čak i lete, pogledajte!

Neki ljudi okrutni, opasni k'o zmaj

slistili bi taj pravi mali raj!

No neće, neće bogme moć jer mali medvjedi će doć!

K'o jedan borit će se svi i šumu spasiti!

Ako voliš planinu, rijeku i cvijet

primit će te odmah u svoj šumski svijet,

ti čudesni maleni Leteći medvjedi!

 

Starija jaslička skupina Medvjedići obuhvaća djecu u drugoj i trećoj godini života. Početkom pedagoške godine 2019./2020. u skupinu je upisano četrnaest djece, od toga jedanaest djevojčica i tri dječaka.

Ovu dob djece posebice karakterizira privrženost roditeljima, obitelji, stoga nam je izuzetno važna zadaća osigurati ugodnu, nježnu, veselu, bezbrižnu atmosferu, koja podsjeća na dom.

Također nam je cilj zadovoljiti djetetove potrebe, interese, vještine poticajnom okolinom. To podrazumijeva omogućavanje istraživanja prostora sa zanimljivim materijalima i predmetima dnevne upotrebe, kako bi dijete bilo aktivno i samostalno u aktivnosti, eksperimentirajući i istražujući učilo. Djeca svoja znanja o sebi i okolini stječu svim osjetilima, te na temelju stečenih informacija stvaraju pojam o sebi i sliku svijeta. Dobrim promišljanjem i iskustvom, djeci nudimo raznoliko osjetilno područje sa raznovrsnim materijalima u svim osjetilnim područjima (vid, sluh, dodir, njuh).

Prostor sobe je obogaćen senzornim poticajima (didaktičke igračke, taktilne staze, ploče, boce sa različitim tekućinama, vrećice s bojama i različitim materijalima, kuhani plastelin u bojama i mirisima, riža i pijesak kao rastresiti materijali). 

U cilju zadovoljavanja dječjih potreba za kretanjem i boravkom na zraku nastojimo svakodnevno s djecom provesti vrijeme u šetnji, na igralištu ili livadi.

Jesen nam je počela vrlo lijepo, pa smo aktivnosti senzorne stimulacije provodili na zraku, aktivirajući sva naša osjetila (vid, sluh, njuh, okus, dodir, vestibularni i proprioceptivni sustav) koristeći prirodne materijale. Već sada primjećujemo nove dječje vještine u svakodnevnim igrovnim situacijama, emocionalnu sigurnost djece i osjećaj pripadnosti što jača njihovo samopouzdanje.

Odgajateljice: Aleksandra Skorupan i Tea Kordiš

           

 

Na vrh