“Najveći čovjek uvijek ostaje dijete. Goethe

 

   Ove pedagoške 2018./2019. godine „Leptirići“ su ponovno u punom sjaju ƸӜƷ. Naš krug prijateljstva proširili smo s troje novoupisane djece čime širimo krug na 22 leptira.

U rujnu smo prolazili kroz adaptaciju, upoznavanje, međusobno pomaganje, usvajanje životno-praktičnih i radnih aktivnosti i naravno, nezaobilaznu igru. Igra koja nas svih spaja odvijala se u skupini te na vanjskom prostoru (dvorište, livada). Tako smo kroz razne aktivnosti istraživali manipulirajući različitim materijalima, surađivali s djecom različite dobi, upoznavali poticajno okruženje koje nam predstavlja izazov za suradnju i istraživanje.

Početak mjeseca listopada obilježio je Dječji tjedan kojeg smo posvetili kućnim ljubimcima uz popratne tematske aktivnosti (briga o životinjama, prikupljanje hrane kao pomoć, donacija i sl.) u kojima su sudjelovala djeca i odrasli. Obilježili smo i Dan kruha s ciljem upoznavanja  procesa  pripreme kruha (samostalno miješanje brašna i vode, miješenje tijesta, oblikovanje  kiflica, ukrašavanje sjemenkama). Realizirali smo i Jesensku radionicu uz druženje djece, roditelja i odgojitelja. Iskazali smo svoju kreativnost izrađujući ukrase jesenskih plodova i naravno, svi se dobro zabavili.

 

Mjesec studeni i prosinac posvetili smo pripremi izvedbe recitacije „Ježić Ubodežić“ s kojom smo nastupili u Domu kulture Čavle gdje se održala svečana priredba povodom donacije tvrtke MINERAL IGM d.o.o. S istom recitacijom nastupili smo i na na tradicionalnom “Balu umirovljenika“ koji se također održao u Domu kulture Čavle. Odlascima na vanjski prostor, sportsku dvoranu vrtića, šetnje bližom okolicom poticali smo razne tjelesne aktivnosti, oblike kretanja te utjecali na otpornost organizma.

Ulaskom u 2019. godinu nastavili smo i dalje s radom predškolaraca s kojima svakodnevno imamo pripreme za školu (aktivnosti po centrima, rješavanje radnih zadataka, grafomotoričke vježbe, razvoj koncentracija, pažnje i ustrajnosti). Početak mjeseca veljače odškrinuo nam je vrata veselih maškara, a u kojem smjeru će nas odvesti…..tko to zna :-)

 

Aktivnosti koje su nam ispunjavale protekle dane vezane su bile uz obilježavanje Dana očeva (nogometni turnir), tjelesno vježbanje u sportskoj dvorani te na vanjskom prostoru, šetnje okolicom te boravak na livadi. Također, kod djece se javio interes za temu PROMET na temelju koje planiramo i provodimo aktivnosti:

- prometni znakovi važni za sigurno kretanje u prometu

- prometna pravila

- posjet i posudba slikovnica u knjižnici

- društvene igre

- CD „Prometna priča“ koja govori kako se ponašati u prometu

- suradnja s vanjskim čimbenikom – policajkom

Posjetila nas je i Produkcija Z koja nam je predstavila lutkarski mjuzikl za djecu “Složna obitelj”. Djeci je kroz pjesme predstavljena obitelj, kao osnovna i najvažnija cjelina njihovog odrastanja, sazrijevanja i života. Početak mjeseca travnja obilježiti će nam druženje u knjižnici Čavle s gđom. Nelkom Kralj, autoricom priča i pjesmica za djecu.

 

Odgajateljice: Kristina Žigulić i Tea Kordiš

 

 

Na vrh