Pčelice

Vesele smo Pčele mi,

u šumici i na livadi!

Na vanjskom prostoru puno ćemo boraviti.

S Leptirićima se možemo dogovarati i družiti,

malim Medvjedićima želimo pomagati

i svi ćemo se dobro slagati.

Likovnim tehnikama ćemo se dosta služiti,

okolinu istraživati,

samostalnosti ćemo se učiti

i na odmoru nećemo bučiti.

Rođendane  ćemo, uz glazbu, slaviti

i ništa nam neće raspoloženje pokvariti!

Učit ćemo nove stihove, pjesme i priče,

mali glumci pokušat ćemo biti,

to će nas naše tete naučiti.

I u dvoranu ćemo vježbati ići,

dobro ćemo jesti i sve jači biti.

Čuvajući zdravlje - dugo ćemo veseli i snažni biti!

 

Veselo i sretno bilo nam svima velikima i malenima!

                                       

Odgojiteljice:

 Gorana Repka  

 Bruna Dorič


 

 Leptirići

Podružnica Petešić provodi pojačan likovni program. Dijete na likovno stvaralaštvo gleda kao na jedan oblik igre kroz koji upoznaje svijet i vlastitu osobnost.

Kroz likovne aktivnosti dijete se razvija u svim područjima. Razvija osobnu kompetenciju, samopouzdanje, pozitivnu sliku o sebi, socijalizaciju.
Najvažnije je da dijete izrazi svoju kreativnost te da istražuje i upoznaje materijale. To je važnije od samog uratka. Stalnim promišljanjem za uvođenjem raznovrsnih materijala u likovnom stvaralaštvu, osigurali smo djeci poticajnu okolinu za razvoj kreativnosti. Sposobnost djetetova izražavanja temeljimo na djetetovim prethodnim iskustvima i njihovom svakodnevnom istraživanju ponudeđenih motiva, materijala, tehnika.
 
"Svaka likovna aktivnost je novo iskustvo jer dijete biranjem neoblikovanog materijala uvijek dobiva različiti materijal". Ovime dijete dobiva poruku da je svaki njegov rad vrijedan i genijalan u svojoj izvedbi.
Također provodimo i sklopove aktivnosti vezane uz šumsku pedagogiju pod nazivom "Mali šumski vrtić". Iskoristili smo prostor koji nas okružuje (šuma, šumski puteljci, livade) i započeli s našim istraživanjem.
Djeci je ugodno biti na otvorenom prostoru. Vole eksperimentirati sa slobodnim ponašanjem poput trčanja, penjanja, skakanja, promatranja, slušanja zvukovima iz prirode.
 
Važno je djeci pružiti mogućnost da uče o prirodi, životinjama, kukcima i njihovoj povezanosti s okolinom.
Uključili smo i igre izazova na način da djeca preuzimaju odgovornost za sebe i druge.
Kroz zajedničke igre razvijamo međusobnu suradnju i solidarnost.
Plan nam je nastaviti istraživati šumu i okolinu  jer čuvajući šumu čuvamo i sebe!
 
Pozdrav od vaših leptirića , pčelica i odgajateljica
 

Pčelice i Leptirići nastavljaju sa istraživanjem crtaćih tehnika. Ovoga puta izabrali smo tehniku crtanja ugljenom.

Temu smo izabrali uz istraživanje teksture i oblika drveta (grane i deblo). Izabrali smo specijalni hrapavi papir tzv. pak-papir, kako bi obrisi ugljena bili jače izraženi. Radili smo na sjeni i uočavanju razlika između linije i sjene. Putem naših crteža možete vidjeti tijek našeg istraživanja crtanja ugljenom.

Ugljen za crtanje ili slikarski ugljen dobiva se suhom destilacijom (karbonizacijom) odnosno sagorijevanjem uz minimalnu količnu kisika. Karbonizira se npr. vrbino ili brezino pruće. Školski ugljen za crtanje dobiva se karbonizacijom prašine. Ugljen ostavlja

suhi, mekani i prašnjavi trag na hrapavom papiru, omogućuje razmazivanje, ali ne omogućuje crtanje dugih i tankih linija. Na kraju se crtež nacrtan ugljenom mora fiksirati.


 

U proteklom periodu LEPTIRIĆI I PČELICE  su sudjelovali  u pripremama za likovni natječaj "Velikani hrvatske prošlosti". Cilj natječaja je, kroz likovne tehnike, poticati kreativnost djeteta i želju za upoznavanjem vlastite kulture i nacionalnog identiteta. Prikazujući portrete važnih hrvatskih ličnosti, umjetnika, književnika, znanstvenika - na svoj način, djeca stječu uvid u jedinstvenost svojeg naroda i slobodu individualnog izražavanja.

Motiv ovogodišnjeg natječaja je svjetski priznata spisateljica IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ. Odabrana su likovna područja crtanje i slikanje kombiniranom likovnom tehnikom: flomasteri i akvarel. Radovi će biti izloženi od 25. ožujka 2022. g., u virtualnoj formi, na mrežnim stranicama OŠ GRIGORA VITEZA I DV "ISKRICA" ZAGREB. Stručno povjerenstvo odabrat će najuspješnije radove koji će biti javno izloženi. Veselimo se natječaju jer... "Kad si sretan, i sunce za tobom žuri."... (citat: Ivana Brlić-Mažuranić).

Na vrh