Dječji vrtić ,,Čavlić” se nalazi u Čavlima, mjestu udaljenom desetak kilometara od Rijeke, a koje pripada takozvanom ,,riječkom prstenu”. Organizirani predškolski odgoj na ovom području počinje 1971. godine.

Slika 1. i 2. -1976.godina― Proslava rođendana

 

Prvih godina dječji vrtić djeluje kao područno odjeljenje predškolske organizacije ,,Marženka Žurga”, koja kasnije mijenja naziv u Kvarner. U prostoru produženog boravka Osnovne škole ,,Čavle”, koji je za ove namjene ustupljen vrtiću, smješteno je u poludnevnom programu 28 djece u dobi od 3 do 7 godina u jednoj odgojnoj skupini. Pedagoške godine 1980./81. broj prijavljene djece porastao je na 56, pa se 1981./82. odgojno-obrazovni rad odvija u dvije odgojne skupine s ukupno 68 djece ( starija odgojna skupina 40 i mlađa 28 djece). Prema popisu stanovništva iz 1991. godine broj stanovnika ove općine je 6469 , broj kućanstava 2143, a ukupna površina naseljenog prostora 8421 ha.

Od 1999. godine vrtić djeluje pod imenom Dječji vrtić „Čavle”.

 

 

 

 

Slike 3. i 4. Dogradnja vrtića i svečano otvaranje

 

Broj stanovnika se postepeno povećavao, čime je rasla i potreba za proširenjem kapaciteta kako bi se sva djeca obuhvatila organiziranim predškolskim odgojem. Općina ulaže nova sredstva, pa su u predškolskom sustavu sada i dvogodišnja djeca. S 3 odgojne skupine DV ,,Čavle” nalazi se u sastavu DV ,,Rijeka”, nakon čega je 2000./01. godine privatiziran, a osnivač postaje gđa Ankica Mavrinac, dotadašnja odgajateljica―voditeljica podcentra Čavle.

Slika 5. Na svečanosti otvaranja bili su nazočni i općinski i vjerski dužnosnici

Djelatnici vrtića su ponosni na činjenicu da on djeluje već više od trideset godina, o čemu postoji i napis u Novom listu u povodu obilježavanja tridesete godišnjice rada vrtića.

 

 

 

 

 

Slika 6. Novinski napis o proslavi tridesetogodišnjice rada vrtića

 

 

  1. godine započinje se s izgradnjom velikog objekta vrtića ,,Čavlić ˮ. Radovi su dovršeni u 2015. godini kada je bilo svečano otvaranje objekta koji je svoja vrata otvorio djeci i njihovim roditeljima u IX mjesecu. Sada ,,Čavlićˮ ima 13 skupina – 7 mješovitih vrtićkih i 6 jasličkih. U pedagoškoj godini 2015./16. upisano je oko 240 djece.

 

 

 

Na vrh