JelovnikJelovnik

Djeca svakodnevno jedu svježe pripremljen ručak koji se doprema u vrtić. Jela su spravljena prema jelovniku Zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Postoje jelovnici jesen- zima i proljeće- ljeto (u svakom po četiri tipa). Roditelji svakodnevno mogu pogledati što će njihovo dijete jesti toga dana tj. toga tjedna.

Zbog objektivnih razloga može doći do promjene jelovnika, pa vas molimo za razumijevanje.

PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE

Tijekom djetinjstva pravilna prehrana izrazito je važna zbog djetetovih osobitih energetskih i hranjivih potreba, a da bi omogućili pravilan rast i razvoj djece, neophodno im je osigurati pravilnu prehranu, odnosno onu koja će im omogućiti odgovarajuću količinu energije, te odgovarajući udio prehrambenih tvari (bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina, minerala) i vode.

Na taj se način osigurava unos odgovarajuće količine gradivnih, energetskih i regulacijsko zaštitnih tvari čime se postiže pravilan razvoj i funkcioniranje organizma te štiti zdravlje djece.

Već znamo kako je za djecu jako bitno da se njihova prehrana sastoji od tri važna obroka (doručka, ručka i večere) te dva manja međuobroka (zajutrak i užina), pri tome se trebaju izbjegavat slatkiši, gazirana pića i sl.
Image
01
Bazu piramide čine ŽITARICE: KRUH, ŽITARICE, TJESTENINA I RIŽA: iz ove grupe namirnica organizam dobiva energiju potrebnu za rast, igru, učenje, kao i vitamine. Sadrže dosta prehrambenih vlakana koja su jako važna jer pospješuju rad crijeva i pomažu očuvanju zdravlja.
02
Drugi red čine VOĆE i POVRĆE: povrće sadrži puno vitamina i minerala važnih za zdravlje, vitamina A koji je važan za dobar vid i zdravu kožu. Voće je zapravo slatkiš koji dolazi iz prirode. Vitamin C koji dobivamo iz voća pomaže očuvanju zdravlja i potiče rast stanica.
03
Treći red piramide čine MLIJEKO, MESO, RIBA, JOGURT, SIR…:glavni sastojak ovih namirnica je kalcij koji trebamo da bismo imali jake kosti i zube. Ono najvažnije iz ovih namirnica su bjelančevine (pomažu u izgradnji mišića) i željezo( potrebno za odvijanje važnih procesa u našem organizmu).
04
Vrh piramide čine SLATKIŠI, MASTI i SLANA HRANA: ove namirnice treba jesti u malim količinama jer takva hrana ne osigurava dovoljno osnovnih hranjivih tvari. Slatkiši imaju puno kalorija a malo hranjivih tvari, masti se međusobno razlikuju pa treba izbjegavati masnoće iz mesa i mliječnih proizvoda.
Djeci koja imaju normalnu tjelesnu težinu i povećanu tjelesnu aktivnost može se ponuditi umjerena količina slatkiša, ali se preporučuju oni koji su nutritivno bogatiji poput pudinga, sladoleda, kolača od cjelovitog brašna sa voćem i sl.

Kontakti

Dječji vrtić Čavlić

Ravnateljica: Arlin Haramija Popović Tel: 051/425 552 

Pedagog: Aleksandra Fabrio,profesorica pedagogije i psihologije 051/425 554

Edukacijski rehabilitator: Brankica Žagar, sveučilišni specijalist rane intervencije, magistra edukacijske rehabilitacije 051/425 554

Zdravstvena voditeljica: Barbara Česnik Velepič 051/425 555

Tajništvo / Računovodstvo: 051/425 552

E-mail stručnih suradnica: cavlic.strucnisurad@gmail.com

Naziv projekta: RAST - Različiti i sretni
Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Kodni broj. UP.02.2.2.16.0093
Nositelj projekta: Dječji vrtić Čavlić 
Partneri:  Općina Čavle  
Ukupni iznos projekta: 2.103.192,63 HRK
Iznos EU potpore: 2.103.192,63 HRK ( EU potpora 100%)
Razdoblje provedbe projekta: 23.12.2021 – 23.08.2023.
Kontakt: vrtic.cavlic@ri.t-com.hr     cavlickoordinator@gmail.com

EU poveznice:
www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr