Skupina broji sedamnaestero djece, dvanaest dječaka i pet djevojčica u dobi od tri do šest godina. 

Glavne zadaće skupine su poticanje samostalnosti djece u svim životnim aspektima. Rad temeljimo na Montessori principu "Pomozi mi da učinim sam!".

Ove pedagoške godine kod djece se javio veliki interes za priču "Maca papučarica" koju čitamo i prepričavamo čak i nekoliko puta dnevno. U planu je izrada "Macinog centra" za daljnje poticanje na brigu o prostoru u kojem boravimo (sortiranje i pospremanje igračaka, čišćenje nakon aktivnosti, itd.) i o osobnim stvarima (uredno slaganje odjeće, odlaganje tenisica/ papuča, itd.). Integrirana zadaća nam je stjecanje znanja i spoznaja o važnosti urednosti i brige o osobnim stvarima poticanjem pozitivnog stava prema urednosti. Vježbat ćemo i vještine ophođenja prema drugima: surađivanje, pomaganje, dogovaranje i slušanje. 

Prema potrebama djece sobu smo obogatili brojnim senzomotorickim materijalima koji potiču istraživačke aktivnosti. Kuhamo svoj plastelin u koji dodajemo razna eterična ulja, šljokice i boju. Od gustina radimo "blato" za igru s gumenim životinjama. Uživamo u igri sa silikonskim kuglicama u vodi koje su između ostalog odlična vježba za razvoj fine motorike šake. Također, osim na vanjskom prostoru, u sobi imamo pijesak(suhi). 

Soba je obogaćena mnoštvom slikovnica koje se stalno listaju i čitaju. Imamo centre za osamljivanje, kauč i kućicu s mekim spužvama, dekice i jastuke. Na taj način potičemo ugodno i toplo obiteljsko okruženje gdje se djeca osjećaju sigurno i prihvaćeno. Ostvarujemo i odličnu suradnju sa roditeljima koji nam dolaze prema dogovoru čitati priče djeci. 

Od nedavno smo proširili obiteljski centar s kutićem trgovine zahvaljujući donaciji roditelja. Sva djeca pokazuju veliki interes za igru u tim centrima. Dječaci i djevojčice se jednako vole igrati u kuhinjici. Na taj način preskačemo usađene stereotipe da se samo djevojčice igraju s lutkama, a dječaci s autićima. 

Nastojimo što više boraviti na vanjskom prostoru u svim vremenskim uvjetima. Tako zadovoljavamo osnovnu dječju potrebu za kretanjem, utječemo na razvoj grube motorike, otpornosti organizma i potičemo uočavanje promjena u prirodi u kojoj boravimo. 

Upravo iz tog razloga smo se odlučili na poludnevni izlet, u suradnji sa susjednim skupinama, na Platak 23.10.2018. Na izletu su odgajatelji zabilježili mnoštvo fotografija koje su prezentirane roditeljima. 

U daljnjem radu ćemo poticati djecu na razne oblike kretanja odlascima u dvoranu, vježbama u sobi i na vanjskom prostoru. Također, nastaviti ćemo brinuti o posađenim biljkama u dvorištu vrtića (cvijeće, začinsko i ljekovito bilje). 

 

Odgojiteljice: Aleksandra Skorupan i Mia Gulin

 

 

Na vrh