Mi smo skupina Fijolice.

Smješteni smo na vrhu Grada Grobnika, uz samu crkvu i kaštel.

Imamo prekrasan pogled na Kvarner, Grobničke alpe i Učku.

Ima nas petnaest, od toga pet djevojčica i deset dječaka.

Volimo uz vrtić biti puno na vanjskom prostoru pa četo posječujemo Sokolanu (dio Kaštela),

dječji park i livadu oko vrtića, a česte su nam i šetnje.

A ča mi volimo?

Najviše od sega volimo kantat, tancat, sost i vadit se po domaću Grobničku govorit.

 

Fijolice

Sramežljivo pod grmićen

va zelenoj travici

skrivaju svoje plave glavice

fijolice.

Uživajte va našoj lipoti

I još nas okolo poiskat hote!

Sako proliće zihajamo

z lipin mirisom van dohajamo.

Prelipo diše fijolice

i se drage

prolećne rožice.

 

Odgojiteljice skupine:

Branka Dupor Hasanović i Anamaria Geriol

 

 

Održane aktivnosti u sklopu dječjeg tjedna 01. – 05. 10. 2018.g. u Gradu Grobniku

Podružnica Grad Grobnik odgojno – obrazovna skupina „Fijolice“ u suradnji s Osnovnom školom proveli su zajedničke organizirane aktivnosti povodom održavanja dječjeg tjedna.. Poseban naglasak stavljen je na međusobno druženje,  upoznavanje vrtićke sa školskom djecom te samim prostorom u kojem boravimo kroz brojne aktivnosti koje su se provodile tijekom cijelog tjedna. Djeca su tako zajedničkim snagama čistila, ribala jabuke, sudjelovala u izradi samog tijesta za pitu od jabuke (upoznavanje sa sastojcima, dodavanje i sl.). Slijedile su aktivnosti izrade šuškalica od pedagoški neoblikovanog te prirodnog (rastresitog) materijala (plastične čaše, riža, grah, palenta i sl. Nakon izrade šuškalica iskorišten je prostor hodnika gdje su se uz pjesmu i ples, te elementarne igre isprobale izrađene kreativne šuškalice. Prostor hodnika iskorišten je za dramatizaciju scenske igre „Jabuka“, nakon koje su školska djeca improvizirala svoju verziju igrokaza. Organizirali smo i biciklijadu za koju smo ucrtali stazu te krenuli u svladavanje vještine vožnje bicikla, svladavanje prepreka te uspostavljanje ravnoteže. Zadnji dan dječjeg tjedna obilježili smo posjetom centralnom vrtiću „Čavlić“. Tijekom boravka upoznali smo se sa svim odgojno - obrazovnim skupinama, odgajateljima, djecom, ostalim osobljem, prostorijama vrtića i vanjskim prostorom. Tjedan smo zaokružili organiziranim sportskim aktivnostima u prostoru vrtićke dvorane.

 

Poludnevni izlet na Platak

Odgojno – obrazovna skupina „Fijolice“ je dana 24.10. 2018. posjetila rekreativni park na Platku. Cilj naše posjete bio je usmjeren prema jačanju svijesti o važnosti druženja te međusobnog pripadanja skupini, poticanju i razvoju psihofizičkih sposobnosti djece (tjelesna igra, aktivnosti), vježbanju vještina savladavanja prepreka, igrama održavanja ravnoteže, susretu s prirodom i uočavanju promjena u njoj (jesen, lišće, jesenski plodovi – žirevi, češeri, grančice različitih veličina, oblika, boja itd.). Izlet je bio poludnevni  i pokazao se iznimno dobrim izborom jer je u potpunosti u skladu s aktualnim dječjim interesima i potrebama.

 

Posjet Gradskom kazalištu lutaka, povodom obilježavanja 23. revije lutkarskih kazališta Rijeka

Dana 6.11. 2018. posjetili smo GKL Rijeka s namjerom praćenja kazališne predstave „ Do viđenja“ u produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Predstava donosi priču o prijateljstvu kroz topao sadržaj o zbližavanju i rastanku glavnih likova – lava i ptičice. Problematizira ključne razvojne faze u životu svakog djeteta – privrženost i separaciju te na nenametljiv način nosi poruku „ što učiniš nekome drugome, dar je samome sebi“.  Nakon predstave odlučili smo prošetati gradom s ciljem zajedničkog druženja uz šetnju centrom grada Rijeke ( šetnja Korzom, starim dijelom grada Rijeke, trgovi i fontane).

 

 

 

 

Posjet knjižnici Čavle - podružnici Gradske knjižnice Rijeka

Dana 23. 11. 2018. po prvi puta posjetili smo podružnicu Gradske knjižnice Rijeka - knjižnicu Čavle. Upoznali smo se s knjižničarkom gospođom Jadrankom koja nam je pokazala gdje se nalazi dječji kutak s puno slikovnica. Odabirali smo one koje nam se sviđaju, listali ih ali i vratili na svoje mjesto kako bi ih i drugi puta mogli pronaći. Na kraju smo odabrali par knjiga s pričama koje ćemo čitati tijekom popodnevnog odmora, a teta knjižničarka nam je pokazala kako se one posuđuju.

 

 

Božićna radionica u „Fijolicama“

Dana 29.11.2018. godine, s početkom u 17 sati, održali smo Božićnu radionicu za roditelje i djecu naše odgojno – obrazovne skupine. Na radionici smo izrađivali advetske vjence te grilande za prozore i ogradu ispred vrtića, ukrase za bor od neoblikovanog materijala (raznih oblika pašte), kaširali smo kuglice, ukrašavali  teglice raznim materijalima (čipka, češeri, trake i sl.). Odaziv roditelja bio je vrlo veliki te smo zadovoljni atmosferom koja je vladala tijekom radionice.

 

 

Posjeta Sv. Nikole i Krapusa, suradnja sa mesopusnom kumpanijom Grada Grobnika

6.12.2018.g. na prijedlog mesopusne kumoanije G. Grobnik posjetili su nas Sv. Nikola i Krapmus. Njihov dolazak obilježili smo kratkim programom uz pjesmu, ples i darivanje.

 

Božićno druženje i izložba dječjih likovnih radova

Povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana 20.12. 2018. godine u 17 sati , roditeljima smo predstavili dramsko scensku igru „ Božićna bajka“ u kojoj su sudjelovali i učenici Osnovne Škole G. Grobnik. Pjesmom, plesom, recitacijama uz pratnju zvukova harmonike zabavili smo sve prisutne. Nakon održane priredbe roditelji su u pratnji svoje djece pogledali izložbu likovnih radova koja je bila postavljena u prostoru hodnika vrtića i škole.

 

 

Maškare u Fijolicama


Peto godišnje doba maškara, naša odgojno – obrazovna skupina obilježila je maškaranim tancima koji su se održavali svakoga petka. Za to vrijeme osmislili smo kutić oblačenja i presvlačenja gdje su djeca donosila svoje maske te ih imali priliku svakodnevno nositi. Bavili smo se aktivnostima izrade pokladnih slastica (fritule, kroštule). Posjetila nas je i ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Nikol Bošnjak Marelja, tata dondolaš i mama koja nam je oslikavala lica te izrađivala frizure. Zajedno sa djecom iz ostalih odgojno – obrazovnih skupina našeg vrtića, posjetili smo Riječki karneval gdje smo nastupali pod maskom na temu: „Kapuz i fažol“. Kraj perioda maškara zatvorili smo zajedničkom maškaranom šetnjom s djecom i učiteljicama osnovne škole kroz Grad Grobnik te posjetom maškarane kumpanije G. Grobnika uz živu muziku i čašćenje krafnama.

 

 

 

Igre na snijegu – Platak

 

Dana 14.03. 2019.g. posjetili smo skijalište na Platku. Poludnevni izlet ispunili smo igrom, druženjem, istraživanjem te praćenjem promjene snijeg – led – voda, društvenim igrama – sanjkanje, grudanje, izrada snjegovića.

 

TJEDAN DOBRE DJEČJE KNJIGE 2019.g.

Povodom obilježavanja tjedna dobre dječje knjige u goste nam je stigla književnica Nelka Kralj. Zajedno sa školskom djecom boravili smo u učionici gdje nam je predstavila svoju slikovnicu pod nazivom Putovanje u snovima, Pjesmice i priče za djecu veliku i malu, posvećenu njenim unukama Eleni i Mary.

 

USKRŠNJA RADIONICA 11.04.2019. g.

U „Fijolicama“ 11. travnja s početkom u 16 sati, održala se kreativna radionica povodom Uskršnjih blagdana. Polaznici radionice bili su roditelji i djeca skupine a izrađivali su ukrase od najlona, kartona, stiropora, trakica. Završne radove izložili smo u prostoru podružnica škole i vrtića G. Grobnik.

 

 


Cjelodnevni izlet u Eko park Krašograd 18.04.2019.

Dana 18.04. zajedno sa našim roditeljima krenuli smo na cjelodnevni izlet u Eko park Krašograd.

Izlet smo započeli upoznavanjem i razgledavanjem imanja, vožnjom u veselom vlakiću Kraš Exspress i nastavili kroz mnoštvo zabavnih i edukativnih aktivnosti.

Naučili smo kako se muze mehanička kravica, natjecali se u potezanju konopa i skakanju u vrećama, uživali u vožnji brodićem te pokazali svoje detektivske sposobnosti u potrazi za kovčegom u kojem se skriva slatko blago. Igru smo nastavili uz skakanje na trampolinu i obilazak dječjeg Zoo-a s domaćim i šumskim životinjama.

 

Na vrh