Mi smo skupina Fijolice.

Smješteni smo na vrhu Grada Grobnika, uz samu crkvu i kaštel.

Imamo prekrasan pogled na Kvarner, Grobničke alpe i Učku.

Ima nas petnaest, od toga pet djevojčica i deset dječaka.

Volimo uz vrtić biti puno na vanjskom prostoru pa četo posječujemo Sokolanu (dio Kaštela),

dječji park i livadu oko vrtića, a česte su nam i šetnje.

A ča mi volimo?

Najviše od sega volimo kantat, tancat, sost i vadit se po domaću Grobničku govorit.

 

Fijolice

Sramežljivo pod grmićen

va zelenoj travici

skrivaju svoje plave glavice

fijolice.

Uživajte va našoj lipoti

I još nas okolo poiskat hote!

Sako proliće zihajamo

z lipin mirisom van dohajamo.

Prelipo diše fijolice

i se drage

prolećne rožice.

 

Odgojiteljice skupine:

Branka Dupor Hasanović i Anamaria Geriol

 

 

Održane aktivnosti u sklopu dječjeg tjedna 01. – 05. 10. 2018.g. u Gradu Grobniku

Podružnica Grad Grobnik odgojno – obrazovna skupina „Fijolice“ u suradnji s Osnovnom školom proveli su zajedničke organizirane aktivnosti povodom održavanja dječjeg tjedna.. Poseban naglasak stavljen je na međusobno druženje,  upoznavanje vrtićke sa školskom djecom te samim prostorom u kojem boravimo kroz brojne aktivnosti koje su se provodile tijekom cijelog tjedna. Djeca su tako zajedničkim snagama čistila, ribala jabuke, sudjelovala u izradi samog tijesta za pitu od jabuke (upoznavanje sa sastojcima, dodavanje i sl.). Slijedile su aktivnosti izrade šuškalica od pedagoški neoblikovanog te prirodnog (rastresitog) materijala (plastične čaše, riža, grah, palenta i sl. Nakon izrade šuškalica iskorišten je prostor hodnika gdje su se uz pjesmu i ples, te elementarne igre isprobale izrađene kreativne šuškalice. Prostor hodnika iskorišten je za dramatizaciju scenske igre „Jabuka“, nakon koje su školska djeca improvizirala svoju verziju igrokaza. Organizirali smo i biciklijadu za koju smo ucrtali stazu te krenuli u svladavanje vještine vožnje bicikla, svladavanje prepreka te uspostavljanje ravnoteže. Zadnji dan dječjeg tjedna obilježili smo posjetom centralnom vrtiću „Čavlić“. Tijekom boravka upoznali smo se sa svim odgojno - obrazovnim skupinama, odgajateljima, djecom, ostalim osobljem, prostorijama vrtića i vanjskim prostorom. Tjedan smo zaokružili organiziranim sportskim aktivnostima u prostoru vrtićke dvorane.

 

Poludnevni izlet na Platak

Odgojno – obrazovna skupina „Fijolice“ je dana 24.10. 2018. posjetila rekreativni park na Platku. Cilj naše posjete bio je usmjeren prema jačanju svijesti o važnosti druženja te međusobnog pripadanja skupini, poticanju i razvoju psihofizičkih sposobnosti djece (tjelesna igra, aktivnosti), vježbanju vještina savladavanja prepreka, igrama održavanja ravnoteže, susretu s prirodom i uočavanju promjena u njoj (jesen, lišće, jesenski plodovi – žirevi, češeri, grančice različitih veličina, oblika, boja itd.). Izlet je bio poludnevni  i pokazao se iznimno dobrim izborom jer je u potpunosti u skladu s aktualnim dječjim interesima i potrebama.

 

Posjet Gradskom kazalištu lutaka, povodom obilježavanja 23. revije lutkarskih kazališta Rijeka

Dana 6.11. 2018. posjetili smo GKL Rijeka s namjerom praćenja kazališne predstave „ Do viđenja“ u produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Predstava donosi priču o prijateljstvu kroz topao sadržaj o zbližavanju i rastanku glavnih likova – lava i ptičice. Problematizira ključne razvojne faze u životu svakog djeteta – privrženost i separaciju te na nenametljiv način nosi poruku „ što učiniš nekome drugome, dar je samome sebi“.  Nakon predstave odlučili smo prošetati gradom s ciljem zajedničkog druženja uz šetnju centrom grada Rijeke ( šetnja Korzom, starim dijelom grada Rijeke, trgovi i fontane).

 

 

 

 

Posjet knjižnici Čavle - podružnici Gradske knjižnice Rijeka

Dana 23. 11. 2018. po prvi puta posjetili smo podružnicu Gradske knjižnice Rijeka - knjižnicu Čavle. Upoznali smo se s knjižničarkom gospođom Jadrankom koja nam je pokazala gdje se nalazi dječji kutak s puno slikovnica. Odabirali smo one koje nam se sviđaju, listali ih ali i vratili na svoje mjesto kako bi ih i drugi puta mogli pronaći. Na kraju smo odabrali par knjiga s pričama koje ćemo čitati tijekom popodnevnog odmora, a teta knjižničarka nam je pokazala kako se one posuđuju.

 

 

Božićna radionica u „Fijolicama“

Dana 29.11.2018. godine, s početkom u 17 sati, održali smo Božićnu radionicu za roditelje i djecu naše odgojno – obrazovne skupine. Na radionici smo izrađivali advetske vjence te grilande za prozore i ogradu ispred vrtića, ukrase za bor od neoblikovanog materijala (raznih oblika pašte), kaširali smo kuglice, ukrašavali  teglice raznim materijalima (čipka, češeri, trake i sl.). Odaziv roditelja bio je vrlo veliki te smo zadovoljni atmosferom koja je vladala tijekom radionice.

 

 

Posjeta Sv. Nikole i Krapusa, suradnja sa mesopusnom kumpanijom Grada Grobnika

6.12.2018.g. na prijedlog mesopusne kumoanije G. Grobnik posjetili su nas Sv. Nikola i Krapmus. Njihov dolazak obilježili smo kratkim programom uz pjesmu, ples i darivanje.

 

Božićno druženje i izložba dječjih likovnih radova

Povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana 20.12. 2018. godine u 17 sati , roditeljima smo predstavili dramsko scensku igru „ Božićna bajka“ u kojoj su sudjelovali i učenici Osnovne Škole G. Grobnik. Pjesmom, plesom, recitacijama uz pratnju zvukova harmonike zabavili smo sve prisutne. Nakon održane priredbe roditelji su u pratnji svoje djece pogledali izložbu likovnih radova koja je bila postavljena u prostoru hodnika vrtića i škole.

 

 

Maškare u Fijolicama


Peto godišnje doba maškara, naša odgojno – obrazovna skupina obilježila je maškaranim tancima koji su se održavali svakoga petka. Za to vrijeme osmislili smo kutić oblačenja i presvlačenja gdje su djeca donosila svoje maske te ih imali priliku svakodnevno nositi. Bavili smo se aktivnostima izrade pokladnih slastica (fritule, kroštule). Posjetila nas je i ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Nikol Bošnjak Marelja, tata dondolaš i mama koja nam je oslikavala lica te izrađivala frizure. Zajedno sa djecom iz ostalih odgojno – obrazovnih skupina našeg vrtića, posjetili smo Riječki karneval gdje smo nastupali pod maskom na temu: „Kapuz i fažol“. Kraj perioda maškara zatvorili smo zajedničkom maškaranom šetnjom s djecom i učiteljicama osnovne škole kroz Grad Grobnik te posjetom maškarane kumpanije G. Grobnika uz živu muziku i čašćenje krafnama.

 

 

 

Igre na snijegu – Platak

 

Dana 14.03. 2019.g. posjetili smo skijalište na Platku. Poludnevni izlet ispunili smo igrom, druženjem, istraživanjem te praćenjem promjene snijeg – led – voda, društvenim igrama – sanjkanje, grudanje, izrada snjegovića.

 

TJEDAN DOBRE DJEČJE KNJIGE 2019.g.

Povodom obilježavanja tjedna dobre dječje knjige u goste nam je stigla književnica Nelka Kralj. Zajedno sa školskom djecom boravili smo u učionici gdje nam je predstavila svoju slikovnicu pod nazivom Putovanje u snovima, Pjesmice i priče za djecu veliku i malu, posvećenu njenim unukama Eleni i Mary.

 

USKRŠNJA RADIONICA 11.04.2019. g.

U „Fijolicama“ 11. travnja s početkom u 16 sati, održala se kreativna radionica povodom Uskršnjih blagdana. Polaznici radionice bili su roditelji i djeca skupine a izrađivali su ukrase od najlona, kartona, stiropora, trakica. Završne radove izložili smo u prostoru podružnica škole i vrtića G. Grobnik.

 

 


Cjelodnevni izlet u Eko park Krašograd 18.04.2019.

Dana 18.04. zajedno sa našim roditeljima krenuli smo na cjelodnevni izlet u Eko park Krašograd.

Izlet smo započeli upoznavanjem i razgledavanjem imanja, vožnjom u veselom vlakiću Kraš Exspress i nastavili kroz mnoštvo zabavnih i edukativnih aktivnosti.

Naučili smo kako se muze mehanička kravica, natjecali se u potezanju konopa i skakanju u vrećama, uživali u vožnji brodićem te pokazali svoje detektivske sposobnosti u potrazi za kovčegom u kojem se skriva slatko blago. Igru smo nastavili uz skakanje na trampolinu i obilazak dječjeg Zoo-a s domaćim i šumskim životinjama.

 

 

 

Završno druženje uz sportske igre te izložbu dječjih likovnih radova


Dana 12.06.2019.g. u prostoru Sokolane (dio Kaštela) na G. Grobniku, skupina Fijolice održala je svoje završno druženje. Tom prigodom djeca su zajedno sa svojim odgajateljicama pripremila prigodni program za sve prisutne te izložbu svojih likovnih radova. Nakon programa nastavili smo druženje s roditeljima i prijateljima uz natjecateljske sportske igre: skakanje u vrećama, nošenje jaja u žlicama, hodanje zavezanih nogu. Druženje smo zaokružili podjelom diploma, medalja, čašćenjem finom tortom i slatkišima. Ovom prigodom zahvaljujemo se još jednom svim roditeljima naše odgojno obrazovne skupine što su pomogli u ostvarivanju istog te se pozdravljamo s našom jedinom predškolarkom i želimo joj puno uspjeha u školi!

Na vrh