Skupine

 

U obje skupine upisano je po 23 djece u dobi od 3 do 6 godina. I ove pedagoške godine nastavljamo otvorenu suradnju tako da djeca imaju izbor aktivnosti i boravka u obje sobe po principu otvorenih vrata.

Glavna zadaća skupina je poticanje samostalnosti i higijenskih navika te nastavak razvijanja osnovnih motoričkih vještina i znanja kroz pokret i tjelovježbu. Veliki interes djece potaknuo je proučavanje domaćih i šumskih životinja, dramatizacije sa štapnim lutkama, kao i istraživanje različitih sportova i njihovih karakteristika (posebno nogometa) pod nazivom „u zdravom tijelu, zdrav duh“.
Također nastavljamo suradnju sa sportskim klubovima koje ćemo ugostiti u našem vrtiću ili ćemo ih posjetiti u njihovim prostorima. Kroz prezentaciju određenog sporta djeca će moći vježbati  i isprobati pripadajuće i karakteristične elemente i rekvizite uz profesionalno vodstvo.
I ove godine nastavljamo s uključivanjem roditelja u planiranje i odgojno obrazovni rad jer nam je jako važna potpora i međusobna suradnja. Postoji veliki interes za njihovim boravkom u skupini pa smo odredili jedan dan u tjednu (petak) kada mogu sudjelovati i inicirati aktivnosti s djecom.

Ove godine ćemo naglasak u radu staviti  i na naše predškolce te u svim aktivnostima poticati predčitačke vještine, početne matematičke pojmove, pažnju i koncentraciju te igre koje potiču emocionalno sazrijevanje.

 

Mi smo skupina Fijolice.

Smješteni smo na vrhu Grada Grobnika, uz samu crkvu i kaštel.

Imamo prekrasan pogled na Kvarner, Grobničke alpe i Učku.

Ima nas petnaest, od toga pet djevojčica i deset dječaka.

Volimo uz vrtić biti puno na vanjskom prostoru pa četo posječujemo Sokolanu (dio Kaštela),

dječji park i livadu oko vrtića, a česte su nam i šetnje.

A ča mi volimo?

Najviše od sega volimo kantat, tancat, sost i vadit se po domaću Grobničku govorit.

 

Fijolice

Sramežljivo pod grmićen

va zelenoj travici

skrivaju svoje plave glavice

fijolice.

Uživajte va našoj lipoti

I još nas okolo poiskat hote!

Sako proliće zihajamo

z lipin mirisom van dohajamo.

Prelipo diše fijolice

i se drage

prolećne rožice.

 

Odgojiteljice skupine:

Branka Dupor Hasanović i Anamaria Geriol

 

 

Održane aktivnosti u sklopu dječjeg tjedna 01. – 05. 10. 2018.g. u Gradu Grobniku

Podružnica Grad Grobnik odgojno – obrazovna skupina „Fijolice“ u suradnji s Osnovnom školom proveli su zajedničke organizirane aktivnosti povodom održavanja dječjeg tjedna.. Poseban naglasak stavljen je na međusobno druženje,  upoznavanje vrtićke sa školskom djecom te samim prostorom u kojem boravimo kroz brojne aktivnosti koje su se provodile tijekom cijelog tjedna. Djeca su tako zajedničkim snagama čistila, ribala jabuke, sudjelovala u izradi samog tijesta za pitu od jabuke (upoznavanje sa sastojcima, dodavanje i sl.). Slijedile su aktivnosti izrade šuškalica od pedagoški neoblikovanog te prirodnog (rastresitog) materijala (plastične čaše, riža, grah, palenta i sl. Nakon izrade šuškalica iskorišten je prostor hodnika gdje su se uz pjesmu i ples, te elementarne igre isprobale izrađene kreativne šuškalice. Prostor hodnika iskorišten je za dramatizaciju scenske igre „Jabuka“, nakon koje su školska djeca improvizirala svoju verziju igrokaza. Organizirali smo i biciklijadu za koju smo ucrtali stazu te krenuli u svladavanje vještine vožnje bicikla, svladavanje prepreka te uspostavljanje ravnoteže. Zadnji dan dječjeg tjedna obilježili smo posjetom centralnom vrtiću „Čavlić“. Tijekom boravka upoznali smo se sa svim odgojno - obrazovnim skupinama, odgajateljima, djecom, ostalim osobljem, prostorijama vrtića i vanjskim prostorom. Tjedan smo zaokružili organiziranim sportskim aktivnostima u prostoru vrtićke dvorane.

 

Poludnevni izlet na Platak

Odgojno – obrazovna skupina „Fijolice“ je dana 24.10. 2018. posjetila rekreativni park na Platku. Cilj naše posjete bio je usmjeren prema jačanju svijesti o važnosti druženja te međusobnog pripadanja skupini, poticanju i razvoju psihofizičkih sposobnosti djece (tjelesna igra, aktivnosti), vježbanju vještina savladavanja prepreka, igrama održavanja ravnoteže, susretu s prirodom i uočavanju promjena u njoj (jesen, lišće, jesenski plodovi – žirevi, češeri, grančice različitih veličina, oblika, boja itd.). Izlet je bio poludnevni  i pokazao se iznimno dobrim izborom jer je u potpunosti u skladu s aktualnim dječjim interesima i potrebama.

 

Posjet Gradskom kazalištu lutaka, povodom obilježavanja 23. revije lutkarskih kazališta Rijeka

Dana 6.11. 2018. posjetili smo GKL Rijeka s namjerom praćenja kazališne predstave „ Do viđenja“ u produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Predstava donosi priču o prijateljstvu kroz topao sadržaj o zbližavanju i rastanku glavnih likova – lava i ptičice. Problematizira ključne razvojne faze u životu svakog djeteta – privrženost i separaciju te na nenametljiv način nosi poruku „ što učiniš nekome drugome, dar je samome sebi“.  Nakon predstave odlučili smo prošetati gradom s ciljem zajedničkog druženja uz šetnju centrom grada Rijeke ( šetnja Korzom, starim dijelom grada Rijeke, trgovi i fontane).

 

 

 

 

Posjet knjižnici Čavle - podružnici Gradske knjižnice Rijeka

Dana 23. 11. 2018. po prvi puta posjetili smo podružnicu Gradske knjižnice Rijeka - knjižnicu Čavle. Upoznali smo se s knjižničarkom gospođom Jadrankom koja nam je pokazala gdje se nalazi dječji kutak s puno slikovnica. Odabirali smo one koje nam se sviđaju, listali ih ali i vratili na svoje mjesto kako bi ih i drugi puta mogli pronaći. Na kraju smo odabrali par knjiga s pričama koje ćemo čitati tijekom popodnevnog odmora, a teta knjižničarka nam je pokazala kako se one posuđuju.

 

 

Božićna radionica u „Fijolicama“

Dana 29.11.2018. godine, s početkom u 17 sati, održali smo Božićnu radionicu za roditelje i djecu naše odgojno – obrazovne skupine. Na radionici smo izrađivali advetske vjence te grilande za prozore i ogradu ispred vrtića, ukrase za bor od neoblikovanog materijala (raznih oblika pašte), kaširali smo kuglice, ukrašavali  teglice raznim materijalima (čipka, češeri, trake i sl.). Odaziv roditelja bio je vrlo veliki te smo zadovoljni atmosferom koja je vladala tijekom radionice.

 

 

Posjeta Sv. Nikole i Krapusa, suradnja sa mesopusnom kumpanijom Grada Grobnika

6.12.2018.g. na prijedlog mesopusne kumoanije G. Grobnik posjetili su nas Sv. Nikola i Krapmus. Njihov dolazak obilježili smo kratkim programom uz pjesmu, ples i darivanje.

 

Božićno druženje i izložba dječjih likovnih radova

Povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana 20.12. 2018. godine u 17 sati , roditeljima smo predstavili dramsko scensku igru „ Božićna bajka“ u kojoj su sudjelovali i učenici Osnovne Škole G. Grobnik. Pjesmom, plesom, recitacijama uz pratnju zvukova harmonike zabavili smo sve prisutne. Nakon održane priredbe roditelji su u pratnji svoje djece pogledali izložbu likovnih radova koja je bila postavljena u prostoru hodnika vrtića i škole.

 

 

Maškare u Fijolicama


Peto godišnje doba maškara, naša odgojno – obrazovna skupina obilježila je maškaranim tancima koji su se održavali svakoga petka. Za to vrijeme osmislili smo kutić oblačenja i presvlačenja gdje su djeca donosila svoje maske te ih imali priliku svakodnevno nositi. Bavili smo se aktivnostima izrade pokladnih slastica (fritule, kroštule). Posjetila nas je i ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Nikol Bošnjak Marelja, tata dondolaš i mama koja nam je oslikavala lica te izrađivala frizure. Zajedno sa djecom iz ostalih odgojno – obrazovnih skupina našeg vrtića, posjetili smo Riječki karneval gdje smo nastupali pod maskom na temu: „Kapuz i fažol“. Kraj perioda maškara zatvorili smo zajedničkom maškaranom šetnjom s djecom i učiteljicama osnovne škole kroz Grad Grobnik te posjetom maškarane kumpanije G. Grobnika uz živu muziku i čašćenje krafnama.

 

 

 

Igre na snijegu – Platak

 

Dana 14.03. 2019.g. posjetili smo skijalište na Platku. Poludnevni izlet ispunili smo igrom, druženjem, istraživanjem te praćenjem promjene snijeg – led – voda, društvenim igrama – sanjkanje, grudanje, izrada snjegovića.

 

TJEDAN DOBRE DJEČJE KNJIGE 2019.g.

Povodom obilježavanja tjedna dobre dječje knjige u goste nam je stigla književnica Nelka Kralj. Zajedno sa školskom djecom boravili smo u učionici gdje nam je predstavila svoju slikovnicu pod nazivom Putovanje u snovima, Pjesmice i priče za djecu veliku i malu, posvećenu njenim unukama Eleni i Mary.

 

USKRŠNJA RADIONICA 11.04.2019. g.

U „Fijolicama“ 11. travnja s početkom u 16 sati, održala se kreativna radionica povodom Uskršnjih blagdana. Polaznici radionice bili su roditelji i djeca skupine a izrađivali su ukrase od najlona, kartona, stiropora, trakica. Završne radove izložili smo u prostoru podružnica škole i vrtića G. Grobnik.

 

 


Cjelodnevni izlet u Eko park Krašograd 18.04.2019.

Dana 18.04. zajedno sa našim roditeljima krenuli smo na cjelodnevni izlet u Eko park Krašograd.

Izlet smo započeli upoznavanjem i razgledavanjem imanja, vožnjom u veselom vlakiću Kraš Exspress i nastavili kroz mnoštvo zabavnih i edukativnih aktivnosti.

Naučili smo kako se muze mehanička kravica, natjecali se u potezanju konopa i skakanju u vrećama, uživali u vožnji brodićem te pokazali svoje detektivske sposobnosti u potrazi za kovčegom u kojem se skriva slatko blago. Igru smo nastavili uz skakanje na trampolinu i obilazak dječjeg Zoo-a s domaćim i šumskim životinjama.

 

 

 

Završno druženje uz sportske igre te izložbu dječjih likovnih radova


Dana 12.06.2019.g. u prostoru Sokolane (dio Kaštela) na G. Grobniku, skupina Fijolice održala je svoje završno druženje. Tom prigodom djeca su zajedno sa svojim odgajateljicama pripremila prigodni program za sve prisutne te izložbu svojih likovnih radova. Nakon programa nastavili smo druženje s roditeljima i prijateljima uz natjecateljske sportske igre: skakanje u vrećama, nošenje jaja u žlicama, hodanje zavezanih nogu. Druženje smo zaokružili podjelom diploma, medalja, čašćenjem finom tortom i slatkišima. Ovom prigodom zahvaljujemo se još jednom svim roditeljima naše odgojno obrazovne skupine što su pomogli u ostvarivanju istog te se pozdravljamo s našom jedinom predškolarkom i želimo joj puno uspjeha u školi!

Budite pozdravljeni - dobri judi,mi smo grupa „Ježići“ z dječjega vrtića „Čavlić“

Koliko let imamo ? od 3-6!

Ča delamo ? zabavjamo se, učimo, pišemo, rišemo, kantamo, ćakulamo o semu i sačemu!

Ovo leto ulovili smo se veloga dela-naše drage Grobnišćine-našega kraja rojenoga!

Teli bimo očuvat naše stare užance,dragu besedu “ča“ ,naš kanat i tanac.

Stanite jedan čas,promislite malo,da se „ča“ zgubi , ča bi nan ostalo?

Teškoj i zamislet. Zato smo mi tu da čuvamo ono ča su nan naši stari pustili.

Ča bi van mogli još povidet- brali smo jabuke va  jednon lipon mestu ki se zove Brod na Kupi( naši školani) bili smo va kazalištu lutaka, razveselili smo naši penzioneri va domu na  Čavji.

Pripravjamo predstavu „KI SAN –ČA SAN“  i to verovali ili ne z našimi roditelji ,a odbavjamo se i na izlet po našoj Grobnišćini!

Još par besed ča mi va vrtiću učimo:

-da  nan va životu triba : sledić šale ,veselja i  smiha

-da budemo pravi judi ,vavik dobre voje, da svoje delo  delamo  i da se vavik lipo gjedamo!

 

3.12. 2108. djeca skupina Ježići i Tigrići sudjelovala su na predstavi Teatra OZ '' Mrav, mrav, mrav i cvrčak''- mini mjuzikl s elementima lutkarske predstave. Djeca su uživala, između ostalog, i u živoj svirci na saksofonu! Kroz predstavu su se upoznala sa životom kukaca kroz sva četiri godišnja doba.

 

             Pozdravljaju Vas  „Ježići „  i

 

 odgojiteljice , Arlin Haramija i Nataša Antunović

 

“Najveći čovjek uvijek ostaje dijete. Goethe

 

   Ove pedagoške 2018./2019. godine „Leptirići“ su ponovno u punom sjaju ƸӜƷ. Naš krug prijateljstva proširili smo s troje novoupisane djece čime širimo krug na 22 leptira.

U rujnu smo prolazili kroz adaptaciju, upoznavanje, međusobno pomaganje, usvajanje životno-praktičnih i radnih aktivnosti i naravno, nezaobilaznu igru. Igra koja nas svih spaja odvijala se u skupini te na vanjskom prostoru (dvorište, livada). Tako smo kroz razne aktivnosti istraživali manipulirajući različitim materijalima, surađivali s djecom različite dobi, upoznavali poticajno okruženje koje nam predstavlja izazov za suradnju i istraživanje.

Početak mjeseca listopada obilježio je Dječji tjedan kojeg smo posvetili kućnim ljubimcima uz popratne tematske aktivnosti (briga o životinjama, prikupljanje hrane kao pomoć, donacija i sl.) u kojima su sudjelovala djeca i odrasli. Obilježili smo i Dan kruha s ciljem upoznavanja  procesa  pripreme kruha (samostalno miješanje brašna i vode, miješenje tijesta, oblikovanje  kiflica, ukrašavanje sjemenkama). Realizirali smo i Jesensku radionicu uz druženje djece, roditelja i odgojitelja. Iskazali smo svoju kreativnost izrađujući ukrase jesenskih plodova i naravno, svi se dobro zabavili.

 

Mjesec studeni i prosinac posvetili smo pripremi izvedbe recitacije „Ježić Ubodežić“ s kojom smo nastupili u Domu kulture Čavle gdje se održala svečana priredba povodom donacije tvrtke MINERAL IGM d.o.o. S istom recitacijom nastupili smo i na na tradicionalnom “Balu umirovljenika“ koji se također održao u Domu kulture Čavle. Odlascima na vanjski prostor, sportsku dvoranu vrtića, šetnje bližom okolicom poticali smo razne tjelesne aktivnosti, oblike kretanja te utjecali na otpornost organizma.

Ulaskom u 2019. godinu nastavili smo i dalje s radom predškolaraca s kojima svakodnevno imamo pripreme za školu (aktivnosti po centrima, rješavanje radnih zadataka, grafomotoričke vježbe, razvoj koncentracija, pažnje i ustrajnosti). Početak mjeseca veljače odškrinuo nam je vrata veselih maškara, a u kojem smjeru će nas odvesti…..tko to zna :-)

 

Aktivnosti koje su nam ispunjavale protekle dane vezane su bile uz obilježavanje Dana očeva (nogometni turnir), tjelesno vježbanje u sportskoj dvorani te na vanjskom prostoru, šetnje okolicom te boravak na livadi. Također, kod djece se javio interes za temu PROMET na temelju koje planiramo i provodimo aktivnosti:

- prometni znakovi važni za sigurno kretanje u prometu

- prometna pravila

- posjet i posudba slikovnica u knjižnici

- društvene igre

- CD „Prometna priča“ koja govori kako se ponašati u prometu

- suradnja s vanjskim čimbenikom – policajkom

Posjetila nas je i Produkcija Z koja nam je predstavila lutkarski mjuzikl za djecu “Složna obitelj”. Djeci je kroz pjesme predstavljena obitelj, kao osnovna i najvažnija cjelina njihovog odrastanja, sazrijevanja i života. Početak mjeseca travnja obilježiti će nam druženje u knjižnici Čavle s gđom. Nelkom Kralj, autoricom priča i pjesmica za djecu.

 

Odgajateljice: Kristina Žigulić i Tea Kordiš

 

 

Mi smo Loptice 

Teta je izbrojila do 14, a to znači da je toliko nas upisano u skupinu koja se zove Loptice. U njoj je pola  djevojčica i pola dječaka. Veseli smo veći dio dana iako se još ponekad pojavi koja suza na licu. Dvanaestoro djece se po prvi put odvojilo od roditelja, pa nam je to u početku teško palo. Nismo znali što 'nas je snašlo' kada smo na vratima  sobe  prvi puta ugledali tete Ivu i Maju. One nam sada pružaju ljubav i pažnju, uče nas da budemo dobri jedni prema drugima i da se lijepo ponašamo. Jako volimo biti u pokretu pa često slušamo vesele pjesmice za ples i zabavu.

 Iako smo još mali, dovoljno smo veliki da naučimo što je prijateljstvo, da uživamo u zajedničkim trenucima i da krenemo zajedno u nove vesele dane.

 

 

Mi smo ''Pčelice'': marljivice, zujalice,

a ponekad i brujalice.

Ima nas 9 djevojčica i 10 dječaka.

Samostalnosti se učimo i disciplinom

 mučimo…

Teško nam je kad čekamo red

kao pčelama kad proizvode med.

Tri pčelice vole da odlete

al' su zato tu njihove tete,

 da ih usmjere u letu

i pomognu im da se snađu u našemu svijetu.

I tako dan za danom one lete, lete…

lete i uče, a ponekad se i dosta namuče:

o zdravoj hrani ćemo učiti,

pisati  i za stolom sjediti naučiti.

Učit ćemo o prirodi, okruženju i pčelama,

u dvorani, sobi i na livadi vježbati, trčati,

mali nogomet naučiti, frizbijem se igrati,

niz brijeg se kotrljati, loptu bacati i hvatati,

voćem se sladiti,

velikim i malenima pomagati

i u svemu se slagati,

posebnosti poštivati i međusobno

se ne zadirkivati.

Po potrebama Pčelica ćemo se ravnati

i poticaje raditi.

Bit će igre, pjesme, učenja i šale

za sve nas Pčelice male.

Za sve to pobrinut će se Pčelice-tete

od glave do pete.

 

                    S poštovanjem,

 Ljiljana Mandić i Marija Vuković

 

 

Uskoro smo s vama :-)

  • Tu u kutu, nikome na putu

            sakrio se pužić mali

            u svome kaputu…

 

  • Kada mi kažu da sam mali,

            ja im kažem:

            ''Pa ništa mi ne fali!''

 

  • Svakoga sam dana

            sve bolji i veći,

            uskoro ću sam i

            cestu prijeći!

 

Dragi prijatelji skupine Pužići!

Mi smo svi u dobi od 1- 1,5 godine i ovo nam je prva godina boravka u vrtiću! Svakoga dana rastemo, vježbamo, plešemo i brbljamo! U vrtiću nas uvijek čeka nešto novo čemu se jako veselimo.

                                                                      Odgajateljice Gorana Repka i Tanja Persoglio

 

Skupina broji sedamnaestero djece, dvanaest dječaka i pet djevojčica u dobi od tri do šest godina. 

Glavne zadaće skupine su poticanje samostalnosti djece u svim životnim aspektima. Rad temeljimo na Montessori principu "Pomozi mi da učinim sam!".

Ove pedagoške godine kod djece se javio veliki interes za priču "Maca papučarica" koju čitamo i prepričavamo čak i nekoliko puta dnevno. U planu je izrada "Macinog centra" za daljnje poticanje na brigu o prostoru u kojem boravimo (sortiranje i pospremanje igračaka, čišćenje nakon aktivnosti, itd.) i o osobnim stvarima (uredno slaganje odjeće, odlaganje tenisica/ papuča, itd.). Integrirana zadaća nam je stjecanje znanja i spoznaja o važnosti urednosti i brige o osobnim stvarima poticanjem pozitivnog stava prema urednosti. Vježbat ćemo i vještine ophođenja prema drugima: surađivanje, pomaganje, dogovaranje i slušanje. 

Prema potrebama djece sobu smo obogatili brojnim senzomotorickim materijalima koji potiču istraživačke aktivnosti. Kuhamo svoj plastelin u koji dodajemo razna eterična ulja, šljokice i boju. Od gustina radimo "blato" za igru s gumenim životinjama. Uživamo u igri sa silikonskim kuglicama u vodi koje su između ostalog odlična vježba za razvoj fine motorike šake. Također, osim na vanjskom prostoru, u sobi imamo pijesak(suhi). 

Soba je obogaćena mnoštvom slikovnica koje se stalno listaju i čitaju. Imamo centre za osamljivanje, kauč i kućicu s mekim spužvama, dekice i jastuke. Na taj način potičemo ugodno i toplo obiteljsko okruženje gdje se djeca osjećaju sigurno i prihvaćeno. Ostvarujemo i odličnu suradnju sa roditeljima koji nam dolaze prema dogovoru čitati priče djeci. 

Od nedavno smo proširili obiteljski centar s kutićem trgovine zahvaljujući donaciji roditelja. Sva djeca pokazuju veliki interes za igru u tim centrima. Dječaci i djevojčice se jednako vole igrati u kuhinjici. Na taj način preskačemo usađene stereotipe da se samo djevojčice igraju s lutkama, a dječaci s autićima. 

Nastojimo što više boraviti na vanjskom prostoru u svim vremenskim uvjetima. Tako zadovoljavamo osnovnu dječju potrebu za kretanjem, utječemo na razvoj grube motorike, otpornosti organizma i potičemo uočavanje promjena u prirodi u kojoj boravimo. 

Upravo iz tog razloga smo se odlučili na poludnevni izlet, u suradnji sa susjednim skupinama, na Platak 23.10.2018. Na izletu su odgajatelji zabilježili mnoštvo fotografija koje su prezentirane roditeljima. 

U daljnjem radu ćemo poticati djecu na razne oblike kretanja odlascima u dvoranu, vježbama u sobi i na vanjskom prostoru. Također, nastaviti ćemo brinuti o posađenim biljkama u dvorištu vrtića (cvijeće, začinsko i ljekovito bilje). 

 

Odgojiteljice: Aleksandra Skorupan i Mia Gulin

 

 

Odgojno-obrazovnu skupinu “ Rožice “ čine djeca u trećoj godini života od kojih je 9 djevojčica i 7 dječaka.
To su djeca koja jačaju samopouzdanje, upoznaju svijet kroz razne poticaje, pomalo usavršavaju glavne elemente grube motorike, polako otkrivaju tko su oni te da imaju prijatelje koje trebaju paziti, čuvati, dijeliti s njima. Jednom riječju, to su djeca koja se pomalo osamostaljuju....
Njihove odgajateljice, Paula i Anne Marie, čine sve da im, u najboljoj mogućoj mjeri,  u svemu tome pristupe s jednog toplog i poticajnog aspekta.

 

Tijekom mjeseca listopada obilježili smo Dječji tjedan tako što smo pokušali bar malo pomoći azilu za napuštene životinje organiziranjem brojnih aktivnosti. U posjet nam je došla veterinarka koja nas je poučila kako prići psu i prema njemu se ponašati, saznali smo nešto o poslu koji obavlja, a djeca su imala priliku družiti se s njezinim psom- stetoskopom su slušala otkucaje njegovog srca, davala mu ''injekciju'' i tako spontano razvijala empatiju prema životinjama. Organizirali smo i likovnu radionicu na temu životinja, a crteže koji su tom prilikom nastali poklonili smo veterinarki. Skupljali smo hranu i potrepštine za napuštene životinje u azilu. Odaziv je bio velik- svi su htjeli pomoći!

U ovom razdoblju smo posjetili obiteljsko gospodarstvo ''Šimanović'' u Donjoj Zdenčini gdje su djeca naučila kako izgledaju žitarice od kojih se radi brašno, kako se one melju u mlinu, te su vidjela postupak izrade kruha. Kroz selo su se vozila traktorom, promatrala velika gnijezda roda, razne životinje i upoznala se s radom raznih poljoprivrednih strojeva.

Obilježili smo Dane kruha formiranjem novog centra aktivnosti ''Pekarnica'' i postavili izložbu kruščića u hodniku vrtića.

Povodom Dana jabuka išli smo u berbu pa smo potom napravili ukusnu marmeladu.

Posjetili smo Gradsko kazalište lutaka i pogledali predstavu '''Wanda Lavanda''.

 

Naši su Tigrići postali tigrovi.

Ima nas 23, 14 predškolaca i tri nova Tigrića koja su se vrlo brzo uklopila u grupu.

Ove pedagoške godine smo, u suradnji sa skupinom Ježići, pokrenuli sklop aktivnosti s temom kulturne baštine: njegovanja čakavskog dijalekta, upoznavanja povijesnih događaja i starih zanata.

Pripremamo izlet po Grobnišćini kako bismo posjetili mlin u Martinovu selu, kovačiju i kaštel u Gradu Grobniku.

Povodom obilježavanja Dana jabuka otišli smo ih brati u Brodu na Kupi, a obilježavanje Dana kruha proteklo je u zajedničkoj aktivnosti roditelja i djece nakon koje je postavljena izložba radova.

Tigrići i Ježići nastavljaju rad na scenskim igrokazima s tematikom godišnjih doba.

 

Par riječi o izletu

Ove smo jeseni Dan jabuka i zahvalnosti za plodove zemlje odlučili provesti u Gorskom kotaru. Otišli smo na imanje Osnovne škole ''Fran Krsto Frankopan'' u Brodu na Kupi. Tamo nas je dočekala učiteljica i voditeljica zadruge Sara Kordiš. Izlet je imao edukativni i radni karakter. Na poučnoj stazi medvjeda naučili smo o vrstama medvjeda i njihovom bioritmu te o načinu na koji se moramo ponašati u šumi. Drugi dio izleta proveli smo u berbi jabuka u školskom voćnjaku. Djeca su se iznenadila da one nisu tako ulaštene kao u dućanu, govorili su da se nalaze na blatnoj livadi i pitali hoćemo li takve jabuke bacati u smeće. Učiteljica im je pokazala postupak koji slijedi nakon pobiranja jabuka: pranje, spremanje zimnice, izradu soka i jabučnog octa.

Dan je bio sunčan i djeca nisu htjela ići kući odmah nakon berbe pa smo prošetali do Kupe. Taj dan se nije čulo ''Dosadno mi je'', ''Ja to ne želim raditi'', ''Ne da mi se''!

Kako su nas lijepo i toplo primili u školi i na kraju počastili, poželjeli smo se opet vratiti!

 

3.12. 2108. djeca skupina Ježići i Tigrići sudjelovala su na predstavi Teatra OZ '' Mrav, mrav, mrav i cvrčak''- mini mjuzikl s elementima lutkarske predstave. Djeca su uživala, između ostalog, i u živoj svirci na saksofonu! Kroz predstavu su se upoznala sa životom kukaca kroz sva četiri godišnja doba.

Dragi roditelji!

Čujte i počujte, skupinu ''Zečići'' upoznajte!

Na gornjem katu vrtića najmlađa smo skupina i djeca smo pristojna i fina.

Ima nas: četiri djevojčice i osamnaest dječaka i glasni smo poput srebrnog vlaka.

Crtamo, pjevamo, istražujemo, vježbamo, priče slušamo, u svim aktivnostima rado sudjelujemo i puno znamo.

Od kocaka gradimo prava čuda

i autiće vozimo posvuda!

Uvijek smo dobri prijatelji, međusobno si pomažemo,

urednom sobu držimo i igračke na mjesto slažemo.

Ove godine ćemo na izlete ići, predstave gledati, u maškaranoj povorci plesati i

za olimpijadu vježbati.

Pripremamo vam pregršt iznenađenja

pa molimo za malo strpljenja!

 

 

Dosadašnje aktivnosti:

- sklop aktivnosti povodom Dječjeg tjedna (1.-6. X.)

- aktivnosti za Dane kruha i Dane jabuka (5.- 22. X.)

- izlet na imanje Šimanović u Donjoj Zdenčini (11.X.)

- odlazak u GKL na predstavu Wanda Lavanda (19.X.)

 

Ove godine na našem zvjezdanom nebu zasjale su naše „Zvjezdice“. Skupina smo od prve do treće godine. Od 13-oro djece šestero ih je pohađalo vrtić i prošle godine, a sedmero je novoupisane djece. Mi smo plesači, pjevači, zabavljači, istraživači, kuhari....ma sve što možete i (ne možete) zamisliti. Ali prije svega smo pravi prijatelji! Odmah da Vam kažemo, nije lako biti „Zvjezdica“. Premda nam je igra na prvom mjestu, naše tete svakodnevno pred nas stavljaju nove izazove, nove poticaje...A da smo stvarno veliki i samostalni, dokazat ćemo Vam. Mi možemo: jesti žlicom, piti iz čaše, slikati kistićima, crtati i slikati na raznim podlogama i u raznim pozama, grliti prijatelja, slaviti „zdrave“ rođendane, mijesiti kruh...Rado usvajamo nove pjesmice koje pratimo pokretom i s frazama koje se ponavljaju. Sudjelujemo u tjelesnim aktivnostima, a posebno su nam zanimljive igre s pjevanjem. Još kad tete na dvorište donesu cd-player sa našom omiljenom pjesmicom „Avanture malog Juju“, e onda nastaje prava fešta! I eto, poslije tako „napornog“ dana ne preostaje nam drugo nego sklupčati se u svoje krevetiće i odmoriti se poslije ručka. Naše nam tete uvijek prije spavanja pročitaju neku super priču, pomazimo se i utonemo u san.

Odgajateljice: Bruna Doričić i Lidija Vestić

 

Na vrh