Dan DV ,,Čavlić obilježen je sportskim igrama djece i roditelja u dvorani ,,Mavrinci”

     Kad je davne 1971. godine započeo organizirani predškolski odgoj i obrazovanje na području Čavala sigurno nitko nije mogao ni sanjati kako će izgledati ovogodišnje obilježavanje dana ustanove. Tijekom protekle decenije našeg rada bilo je jasno da će izvrsni mali sportaši, često nositelji priznanja i medalja na natjecanjima i njihovi roditelji prije ili kasnije, osim na Dječjoj olimpijadi, imati priliku pokazati sve svoje vještine. Prvo su na redu bili očevi koji su sudjelovali na vrtićkom nogometnom turniru, a potom smo u subotu, 25. 05. klicali, navijali i divili se brzini i okretnosti devedesetak djece i isto toliko majki i očeva koji su se natjecali i družili te tako veselo obilježili dan ustanove koja svojim aktivnostima želi osigurati što više prilika da u zajedničkim aktivnostima djeca i roditelji kvalitetno provedu slobodno vrijeme. Dok smo pratili njihovo kretanje kroz zahtjevne labirinte poligona i različite izazove, koje su pripremile odgajateljice posebno sklone sportu i sve ostale koje su sudjelovale u izradi poticaja i rekvizita, vidjeli smo djecu kako se sa svojim roditeljima dogovaraju, kako iskušavaju i uvježbavaju taktike najbržeg dolaska do cilja, kako navijaju i bodre svoje prijatelje i na kraju kako plješću i raduju se pobjedi finalista.

    Svi prisutni su imali priliku pogledati bogat program kojeg su pripremili sportski klubovi s ciljem predstavljanja svog rada i privlačenja novih polaznika: Taekwondo klub ,,Grobnik”- Čavle, Košarkaški klub ,, Škrljevo”, Nogometni klub ,, Grobničan”, Parkour klub ,,Equilibre” i Plesni klub ,,Dance Queen”.

   Uz svesrdnu pomoć Općine Čavle, Udruge umirovljenika Čavle, Cafee bara ,,Corner” i PIK-a Rijeka uspjeli smo, na zadovoljstvo svih prisutnih, okončati ovu manifestaciju i započeti planiranje novih druženja.

 

Priredba povodom donacije

Dana 10.12.2018. u Domu kulture Čavle održala se svečana priredba povodom donacije tvrtke MINERAL IGM d.o.o. Naš dugogodišnji partner, ove nam je godine donirao ogradu ispred ulaza u centralni vrtić kako bismo bili još sigurniji tijekom našeg boravka u vrtiću.

Priredbu su vodile naše drage odgajateljice Maja i Jasminka koje su učinile da cjelokupni program prođe u humorističnom i ugodnom ozračju.

Djeca iz odgojno-obrazovnih skupina Tigrići i Ježići otvorila su program priredbe sa svojim recitacijama Bura i Tri leta. Plesna skupina Ri dance također je uveličala ovu svečanost, plešući svoje tri plesne točke – Patuljci, Mala sirena i Dalmatineri. Skupine Sovice i Zečići otpjevali su kako zvuče Avanture maloga Juju uz pratnju svoje odgajateljice na sintisajzeru. Djeca iz podružnice Petešić imala su recitaciju o Ježiću ubodežiću, dok su odgojno-obrazovne skupine Cukarini i Bumbari svečanost priveli kraju uz pjesmu Nek' svud ljubav sja i Božićni ples. Po završetku priredbe uslijedilo je zajedničko fotografiranje kako bi ovaj trenutak zauvijek ostao upisan u našu povijest vrtića.

Još jednom se zahvaljujemo tvrtki MINERAL IGM d.o.o. na donaciji te se veselimo daljnjoj suradnji!

 

Poludnevni izlet  21.11.  :   Baština  našeg kraja !

Kao dio ovogodišnjeg projekta  ,njegovanje kulturne baštine kraja u kojem žive, skupine Tigrići i Ježići sa odgojiteljima ,posjetili  su znamenitosti našega kraja  u cilju upoznavanja  tradicije i načina života naših starih. Posjetili su Martinovo selo( mlin, i zavičajni muzej) Kovačiju te Kaštel u Gradu Grobniku.

Upoznali su stare zanate ,pribor kojim su se ljudi služili u svakodnevnom životu  i načinom života u prošlom stoljeću.

U Gradu Grobniku posjetili su i podružnicu  „Grad Grobnik“, koji su za goste priredili malo iznenađenje.

Bogatstvo doživljaja na današnjem izletu , podloga su za daljnji sklop aktivnosti i rada na navedenom projektu koji će djeci približiti tradiciju kraja u kojem žive.

 

Odgojitelji  skupina : Tigrići i Ježići

 

Izlet Brod na Kupi  - branje jabuka ,1. X.

Ove godine svi predškolci  iz naše ustanove krenuli su na izlet u Brod na Kupi , gdje su u voćnjaku  osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Brodu na Kupi , brali  jabuke i sa voditeljicom zadruge gđom . Sarom Kordiš  ,posjetili poučnu stazu medvjeda te čuli zanimljive priče o tim divljim životinjama. U berbi se stvorila zanimljiva i radna atmosfera u kojoj su djeca imala pitanja vezana za izgled, okus i skladištenje jabuka. Voditeljica zadruge je na djeci zanimljiv način prezentirala kako se izrađuje sok od jabuka,jabučni ocat i ostale prerađevine od jabuka. U školi je izložba prerađevina od jabuka ,što su djeca imala prilike upoznati i okusiti. Dan je bio sunčan i kao stvoren za boravak na otvorenom ,te je vrijeme iskorišteno za odlazak do obližnje rijeke Kupe.

Kako smo bili primljeni i kvaliteta  doživljaja , garantira posjetu  i dogodine!!!!!

U vrtiću su nakon posjete ,nastali sklopovi aktivnosti posvećeni raznim prerađevinama od jabuka( štrudle,pite, kompoti, pekmezi )u kojim su djeca na razne načine imali prilike upoznati zašto  jabuku nazivamo kraljicom voća.

 

Obilježavanje Dječjeg tjedna !

Početak mjeseca listopada obilježio je Dječji tjedan kojeg smo posvetili kućnim ljubimcima uz popratne tematske aktivnosti. U prvom planu je bilo prikupljanje hrane i ostalih potrepština za napuštene životinje koje smo donirali azilu za napuštene životinje. Odaziv je bio velik. Iz svih skupina roditelji zajedno s djecom prikupili su osim hrane i razne vrste deka i tepiha. Organizirana je i posjeta veterinara  koja je približila svoje zanimanje dječjem uzrastu. Na vrlo zanimljiv način djeca su upoznala  kako pristupiti, ponašati se i njegovati  kućne ljubimce te uloga  veterinara u liječenju bolesnih  i napuštenih životinja. Imali su prilike družiti se s pravim psom ( vlasnica je gošća veterinarka) te sa stetoskopom slušati otkucaje njegova srca. Dobili smo dio pribora kojim se služi u liječenju životinja ,što nam je poslužilo u stvaranju centra za imitativne igre ,“Kod vetrinara“

U sklopu aktivnosti posvećenih ljubimcima,djeca su u skupine donosila ,organizirano svoje kućne ljubimce i odgovarala na pitanja svojih prijatelja kako se brinuti  o svojim kućnim ljubimcima.

 

Izlet u Donju Zdenčinu-  11.X.

U sklopu  obilježavanja Dana kruha i projekta zdrave hrane, skupine  Zečići i Sovice posjetili su obiteljsko gospodarstvo „ Šimanović“ u Donjoj Zdenčini gdje su djeca imali prilike vidjeti kako izgledaju žitarice od kojih se radi brašno, te cijeli postupak dobivanja brašna i izrade kruha . Upoznali su se s poljoprivrednim strojevima ,vozili na traktoru, susretali s raznim vrstama domaćih životinja ,imali prilike promatrati gnijezda roda i  konzumirati ručak pripremljen od namirnica sa navedenog gospodarstva. Nezaboravan doživljaj garancija su za planiranje posjete i iduće godine.

Potaknuti posjetom ,djeca i odgojitelji dobili su motivaciju za sadnjom zdravih namirnica u našem malom vrtu ,kojeg smo počeli obrađivati tokom proljetnog razdoblja.

Na vrh